بازدید علمی درس آشنایی با گیاهان منطقه سیرچ-شهداد (استان کرمان)


مبدا کرمان . كرمان
مقصد کرمان . شهداد
شروع 1398-09-29 06:45
پایان 1398-09-29 15:00
موضوع علمی و آموزشی طبیعت گردی
بازدید علمی درس آشنایی با گیاهان منطقه سیرچ-شهداد (استان کرمان)
راهنما موسسه هفتواد کویر
کرمان

انتخاب بلیت


جزئیات
مهلت ثبت نام
قیمت(تومان)
تعداد

ویژه سایر فراگیران و فارغ التحصیلان موسسه هفتواد کویر

1398-09-29
50,000 تومان

تمام شد


ویژه فراگیران دوره نهم طبیعت گردی موسسه هفتوادکویر

1398-09-29
40,000 تومان

تمام شد


توضیحات بازدید علمی درس آشنایی با گیاهان منطقه سیرچ-شهداد (استان کرمان)


توضیحات:
 شهداد در واقع یک بخش از شهرستان کرمان است که در ۸۷ کیلومتری شمال شرق کرمان قرار دارد۸۷ کیلومتری شمال شرق کرمان قرار دارد. روستای سیرچ نیز در جنوب غرب این منطقه واقع گردیده است. این منطقه مملو از جاذبه های گردشگری متعدد نظیر مناطق کویری کلوت و روستای سر سبز سیرچ است. این تناقض در شرایط اکونومی، جذابیت زیادی به شهداد بخشیده است.

یکی از ویژگی های بی مانند روستای سیرچ این است که این روستا در دل کویر ایران واقع گردیده است. اما این امر تاثیر چندانی در پوشش گیاهی و شرایط اقلیمی روستا نداشته و به گرم و کویری شدن آن منجر نگردیده است. سیرچ در میان انبوهی از درختان کهنسال سرو و چنار قرار دارد.
آب و هوای مرطوب و خنک این روستا، سبب شده تا افراد زیادی آن را به شمال کشور تشبیه کنند. کوهستانی بودن منطقه و قرار گیری این روستا بر روی ارتفاعات، سیرچ را به سوییس ایران مبدل ساخته است. باغ های سیرچ در اغلب نیمه سال سر سبز و پر میوه هستند.
همانطور که گفته شد، در اطراف روستا درختان سرو و چنار زیادی وجود دارند. اما اهالی روستا در سال های اخیر، باغ های متعددی با درختان انگور، گیلاس، آلبالو، انجیر و... را در روستا ایجاد کرده اند. روستای سیرچ در واقع قطب اصلی گردشگری استان کرمان به شمار می رود.
رودخانه های دائمی متعددی در داخل و اطراف این روستا جریان دارند که به آبرسانی باغات و تعادل آب و هوا کمک می کنند. چهار فصل سال در این روستا تفاوت چشم گیری با یکدیگر دارند. بهار سیرچ، مملو از شکوفه های زیبا و رنگارنگ است. آب و هوای خنک و مرطوب در لابه لای درختان سر به فلک کشیده سیرچ در تابستان، برای بسیاری از مسافران به یاد ماندنی و جذاب است.
بازی رنگ ها در فصل پاییز سیرچ، سوژه خوبی برای عکاسی می باشد. اما اگر در زمستان به این روستا سفر کنید، لذت یک اسکی دلچسب را خواهید چشید. این تنوع جذابیت و طبیعت، عاملی مهم در جذب گردشگر در فصول مختلف است. روستای سیرچ دارای ۱۵۵۰ نفر جمعیت است که در قالب ۴۴۵ خانوار در این روستا زندگی می کنند. اما جمعیت سیرچ در نیمه اول سال به دلیل وجود گردشگران و مسافران، به بیش از ده هزار نفر می رسد.
اما چشمه آب گرم چوشان، یکی دیگر از جاذبه های روستای سیرچ است. در جنوب روستای سیرچ و در ۴۵ کیلومتری شهرستان کرمان، چشمه آبگرم چوشان واقع گردیده است. وجود مواد و املاح معدنی در آب این چشمه سبب شده تا افراد زیادی برای رفع مشکلات پوستی و مفصلی خود، به آن مراجعه نمایند.
سیرچ به عنوان یک منطقه ییلاقی، دارای اهالی خونگرم و مهربانی است که اغلب آنها به دام داری و کشاورزی مشغول هستند.

جنگل های نبکا:

با طی‌کردن مسیری حدود ۲۰ کیلومتر پس از شهر شهداد و به‌سمت بیابان لوت، به جنگلی از درختانِ کوتاه‌قد روی تپه می­رسیم. این صحنه ­ی باور نکردنی در بیابان، نام­های متفاوتی در گویش­های مختلف دارد که از جمله ­ی آن­ها می­توان به تَلِ گَز و تل طاق اشاره کرد.

دلیل نام­گذاریِ این تپه ­ها و پوشش گیاهیِ روی آن، درختانِ ایستاده روی آن است. یعنی بومیان مناطق اطراف و صاحب نظران، این پوشش­های گیاهی را باتوجه به نام درختِ روی آن نام­گذاری می­کنند. دلیل این موضوع این است که هم­نشینیِ درخت گز و درخت طاقِ روی این تل­ها، با نام تل گز و تل طاق موردخطاب قرار می­گیرند. اما همین نوع، پوشش گیاهی در صحرای آفریقا و در کلام جهانی«نِبْکا» نام­­گذاری شده­است.

عمر درختچه‌های گز، طاق یا به‌بیان جهانی نبکاها بسته به میزان توجه به نگه­داری و مراقبت از آن، به صدها سال می­رسد. بلندترین نبکای کره ­ی زمین در همین بیابان لوت قرار گرفته و هنوز گزارشی مبنی بر یافتن نبکایی با ارتفاعی بالاتر در هیچ کجای جهان داده نشده است. ارتفاع این نبکا از سطح بیابان لوت تا سطح تپه‌ای که روی آن واقع شده، حدود ۱۰ متر و ۴۰ سانت است.

هنگامی‌که طوفان­ها شروع به حرکت در بیابان لوت می­کنند، مقدار قابل توجهی خاک و ماسه به همراه خود حمل کرده و از بین این پوشش­های گیاهی، درخت و یا درختچه­ های گز و طاق، عبور می­کنند. در هنگام عبور طوفان، درختان مانند سدی استوار جلوی خاک و ماسه ایستادگی کرده و باعث توقف و ریخته شدنِ آن در حوالیِ خود می­ شوند. به این ترتیب لایه­ ای از خاک و ماسه در پای درخت به‌جا می­ماند که با رشد گیاه و گذر زمان، مقدار آن افزایش خواهد یافت؛ از آن‌جایی که این گیاهان برای تغذیه‌ی خود از رطوبتِ لایه ­های زیرینِ سطح لوت استفاده می­کنند، رطوبت لایه­ های بالایی و همین تل­های درحال شکل­گیری حفظ شده و همین رطوبتِ اندک باعث افزایش دوام خاک و ماسه­ی تپه شده و بر استواری و سفتیِ آن می­افزاید. علاوه‌ براین، دفن شدن بخشی از تنه ­ی درخت در میان این تل­ها، مانند ستون عمل کرده و بر استواریِ نبکای درحال شکل­گیری می ­افزاید.

خوشبختانه نبکاها در سال ۹۲ در فهرست آثار ملی و طبیعی قرارگرفته است.

 

تجهیزات مورد نیاز در طول سفر:

-کفش مناسب

-لباس مناسب و گرم

-کلاه نقاب دار

-کوله پشتی سبک

-مقداری آب

-صبحانه و ناهار سبک به همراه داشته باشید.

(حرکت از درب موسسسه راس ساعت 06:45 صبح)

نظرات